Fråga från Johan från Lund

Hej! Vi bor i ett hus från -61, 1.5-plans utan källare. Grunden är (antagligen oisolerad) platta på mark med uppreglat golv isolerat med mineralull. Stommen är av tegel och lättbetong.

Enligt besiktningsmannen har vi ovanligt stort utrymme mellan plattan och golvkonstruktionen (ca 17 cm) som dessutom är uteluftventilerat med ventiler i sockeln runt om huset. Fuktkvoten i golvreglarna (av obehandlat trä) som vilar på en betongklack i grunden mätte han i december till 12 %, på två olika ställen i huset där han tagit upp hål i golvet. Han kunde inte känna någon avvikande lukt då.

Det går ju inte att säga exakt varför grunden har klarat sig så här länge utan problem, men spillvärme från boarean
och radiatorernas varmvattenledningar som går under golvet bidrar säkert. Dessutom är marken där huset är byggt sandig (”isälvssediment, sand”, enligt SGU), vilket borde ha bra dräneringsförmåga.

Vi har idag vattenburen värme och radiatorer men skulle vilja lägga vattenburen golvvärme på hela nedervåningen. Tror du vi försämrar förhållandena för grunden om vi lägger golvvärmen ovanpå vårt befintliga undergolv, och låter golvreglarna vara som de är? Med samma isolering som innan borde vi ju nästan bara få mer spillvärme ner i grunden, vilket nästan borde gör det bättre? För att förhindra omvänd fuktvandring borde vi ju kunna ha värmen igång året om.

Vem/vilken typ av företag kan man annars prata med detta om, och få hjälp med riskbedömning eller förslag på vad man borde göra istället?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning, Johan

Svar från Micke

Hej Johan,

Lite oklar hur mycket isolering du har i din platta. Är det ordentligt med isolering ifall du gräver ner i plattan? Av din fråga att döma är du bekant med omvänd fuktvandring och då kanske du vet att du behöver cirka 150 mm normal isolering för att undvika omvänd fuktvandring. Har mailat dig några kontakter som är duktiga på ventgolv (som används när man riskerar omvänd fuktvandring) och kanske kan de svara på din fråga huruvida ditt nuvarande golv litegrann har den funktionen eller hur du bör göra.

Lycka till med ditt golvvärmeprojekt :).

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS