Fråga från Nisse från Stockholm

Hej Micke, vi har ett sutterängradhus med oisolerad platta på mark från -61, där vi skulle vilja lägga in golvvärme. i nuläget är det uppbyggt enligt principen sand ->10cm singel -> 10cm armerad betong och därefter övergolv. Jag har läst lite om olika lösningar men blir inte riktigt klok på vad som kan fungera bäst i vårt fall. I nuläget funderar vi på att bila bort plattan och göra en helt ny platta med dagens standard.

Dock så har vi förstått att det inte är helt enkelt och att det finns risk för sättningar underminering om man inte har koll på vad man gör. Enligt vår hantverkares bedömning står väggarna på grundsulor och det bör vara ok att gräva så länga vi inte gräver djupare än sulorna. Det är dock ett riktigt hästjobb då det handlar om ca 60kvm. Finns det andra alternativ? Vi vill framförallt ha en fuktsäkerheter konstruktion med klinkers på suterräng planet och det kommer även bli ett badrum och vi känner att vi i varje fall vill ha golvvärme i badrummet för komfortens skull. Har du något tips? kan man exempelvis istället isolera uppe på nuvarande platta och därefter gjuta in vattenburen golvvärme? Tacksam för svar och grym sida, otroligt mycket bra läsning

Svar från Micke

Hej Nisse,

supertack för feedbacken.
Du kan absolut gräva ur och sen bygga upp det igen. Tror sättningsrisken är begränsad om du är försiktig.
En vanlig lösning i din situation är mekaniskt ventilerade golv.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel