Fråga från Amanda från Nås (Vansbro)

Hejsan!
Vi håller på att totalrenoverar ett hus på 77 kvm. Det är torpargrund. Vi ska in med ett nytt värmesystem och fixa till grunden. Vi har 2 funderingar.
Nr. 1: Är det värt att lägga extra pengar på att gjuta en betongplatta eller funkar det lika bra med en väl konstruerad torpargrund? Hur ska i sånt fall en sådan grund konstrueras?

Fråga nr 2: vad är mest prisvärt, golvvärme eller Radiatorer? Kan tilläggas att vi ska ha bergvärme och att vi kommer att bygga ut och där blir det betongplatta.

Med vänlig hälsning
Amanda

Svar från Micke

Hej Amanda ,

Har skrivit om en sk krypgrundskonvertering här. Men svarar ändå kortfattat här.

1) Ja om du ändå ska riva och slita i ”grunden/golvbjälklaget” och speciellt om du har problem med krypgrunden idag och/eller vill ha golvvärme. Om du ska behålla krypgrunden så lägg ut plastfolie, markisolering och skydda bjälklagen från fuktagrepp. Se till att krypgrunden är rätt ventilerad.

2) Du kan ha vattenburen golvvärme även om du inte gjuter igen krypgrunden. Det finns vattenburen golvvärme även för golv på bjälklag. Läs mer om det här. Radiatorer är vanliga för krypgrunder. Val av golv spelar stor roll. Klinker är mer känsligt för om de blir kalla. Då upplevs de som kalla. Trägolv är mindre känsliga. Prismässigt talar det för radiatorer om du behåller krypgrunden.

mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel