Fråga från Henry från Lysekil

Hej,
Jag har ett litet gammalt hus ca 100 år som står på en granitgrund i jämt huggen sten. Jag skall riva det och bygga större och högre. Under Grunden är det makadam och dörefter granit igen. Rekommenderas det att bygga på samma grund och sedan gjuta en platta vid sidan av, då huset kommer gå utanför granitgrunden. Och vad bör jag tänka på när det gäller ventilation i krypgrunden?

Svar från Micke

Hej Henry,

Du kan välja mellan att göra både.
Dvs antingen behåller du grantigrunden (dåligt isolerad låter det som) eller så river du alltihop och bygger en ny mer isolerad grund. Låter dig själv fundera vad som tilltalar dig mest men jag hade ärligen byggt om allt från början. Om du ska ha dit en grävmaskin vilket ofta behövs så är det inte så mycket extra jobb att flytta den befintliga grunden. Kanske kan bli en fin stenmur 🙂

Jag menar dessutom att en bra grund utan fuktproblem (rätt konstruerat så motverkar bra isolering fuktproblem) är extremt viktigt – därav denna hemsida :).

Oavsett rekommenderar jag dig att slå detta företag en pling förutsättningslöst då de levererat isolerade krypgrunder och betongplattor sen 1980 utan fuktproblem. De kan ventilation mm för krypgrunder mkt väl. De har också en spännande grund på gång i sin hybridgrund som är under utveckling. Du kan eventuellt vara intresserad av denna grund beroende på konstruktion i huset (se hybridgrund). Den lämpar sig främst än så länge för hus med bärande bjälklag.

Företag: Tjällden AB
Tel: 040 43 15 80 (skåne nummer men verkar över hela Sverige)

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS