Fråga från Micke från Stockholm

Hej Micke!

Vi bor i ett 20-talshus med källare. I befintliga källaren är takhöjden 2 meter och det är en oisolerad platta. Huset verkar stå på sulor som det är oklart hur djupt ner i marken de går.

Vi vill nu bygga till och då även utöka källaren. Helst vill vi dock ha en rejäl takhöjd i den nya källaren, säg 2.4-2.6 meter. Vi undrar nu helt enkelt om detta är tekniskt möjligt att åstadkomma?

Det vi särskilt funderar på är vad som händer om man gräver ut väldigt djupt precis bredvid den befintliga byggnaden? Riskerar man tex att huset sätter sig/rasar om man gräver under där sulan slutar? Kan det vara några problem med att lägga dräneringen djupare än befintlig sula? Vi har idag inga fuktproblem i källaren.

Vore otroligt tacksam för svar!

/Micke

Svar från Micke

Hej Micke,

Stämmer. Man måste vara försiktig när man gräver under betongplattans nivå.

Finns alltid en riska att saker och ting sätter sig om man underminerar marken men om det görs på rätt sätt är det fullt möjligt!

Det är bäst att rådfråga en markentreprenör gällande detta.

Generellt kan man säga att när du vill gräva ur källaren ner till den nivå så du får den takhöjd du vill ha så är det väl mycket du behöver gräva ur. Dvs 400-600 mm utgrävning bara för takhöjden, sedan 10 cm för makadam, och 20 cm för isolering, 10 cm för betongplattan. Det är mig veterligen väldigt mycket.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel