Fråga från Maria

Vi tänker gräva själv 1 meter ner och sätta poolen delvis nersänkt. Men någon säger att det är farligt att gräva själv i sandjord att det är löst och grävaren kan ramla ner. Vad tror du om detta?

Svar från Micke

Hej Maria ,

Stämmer. Man ska vara varsam när man gräver i sandjordar.

Det beror dock på mycket vilken sandjord du har. Den typ av sand som finns i höllviken är mer riskabel att gräva i än i många andra delar i Skåne till exempel. Då rasar sanden ner i hålet. Speciellt om det regnar och man gräver lite djupare.

Vad ska du göra om du har denna typ av sand som lätt rasar? Här är lite tips.

Rasvinkel
Gräv mer uppetill och mindre nertill. Dvs du får en ”från sidan sett” V formad grop. Då undviker du raka sidor där sanden uppe tynger ner på sanden nere och gör den instabil.
Har man en rasvinkel så minskar risken för dessa problem.

Terassera
Sedan beror det ju också på vikten på grävaren såklart. Samtidigt kan det vara lite lurigt att gräva pooler med en förliten grävare som inte når ner. Då kan man behöva gräva i terasser, dvs i olika nivåer och ta lite i taget.

Skivor som stämpar upp
Har man väldiga problem kan man sätta skivor och stämpa/stödja upp väggarna.

Använd markduken som motvikt
För att skydda sig lite extra kan man lägga en markduk över gropen som ligger in under betongplattan. Då läggs markduken upp över kanterna och hjälper till att hålla väggarna på plats. Sedan kan fiberduk hållas på plats genom att lägga schaktmassor uppe på markduken bredvid schaktgropen.
Detta kan vara viktigt om man är rädd för att det ska regna mycket. Då skyddar denna. Vid regn kan det rasa mycket eftersom sanden ovanför blir tung och gör det instabilt.

Samtidigt är 1 meters schaktdjup inte så farligt. 1,5-2 m är det vanskligt.

Livsfarligt att få sand/jordmassor över sig
Om du får sand upp till midjan och fastnar i en grop så har du en halvtimme på dig att komma loss. Annars riskerar du ett övertryck i kroppen och kan dö faktiskt. Så man måste veta vad man gör när man gräver.

Hoppas det svarade på din fråga.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel