Fråga från Johan från Stockholm

Aloha,
Vi har en del av vår källare som vi skulle vilja göra om till ett gästrum. Därför skulle vi vilja gräva ur källaren och då lägga in vattenburen golvvärme och sedan gjuta in det till ett betonggolv.
Rummet är 6×4. Har du någon aning om vad detta skulle kunna kosta oss?

Svar från Micke

Hej Johan,

En vanlig betongplatta är normaltsett 400mm tjock. Det brukar vara 300mm isolering och 10cm betongplatta och det är så mycket som man lägger idag.
Anledningen till detta är för att när man har vattenburen golvvärme vill man inte att värmen som värmer upp både golvet för att sedan stiga upp i rummet ska gå ut i marken.
Du vill ha en rätt så god isolering underifrån och till det vill du också ha dränerande material. Betongplattan är då som sagt 400mm, men sen vill du gå ner 10cm till och lägga dränerande material.
Drömmen är alltså att gräva djupt och vad jag förstår har en källare inte ofta den möjligheten. Man kan ibland kanske också ha problem med grundvatten när man gräver för djupt i en källare.

Sen finns dem ingående delarna som är cellplasten som isolering som jag hade använt, 300mm om det går annars går det också bra med 200mm. Därefter hade jag lagt vattenburen golvvärme och sedan armering. Jag hade också
gjutit helst en 10cm betongplatta. För de här utrymmena finns det också möjlighet att ha lite plattare golvvärmerör så att du kan klara dig på 70mm i betongplatta.
Helst 10cm, men du kan ibland komma undan med 7. Vad det kostar är faktiskt svårt att säga. Det man får göra är att ta in offerter. PIP

Vänliga Hälsningar
Micke