Fråga från Ivana

Hej!

Jag har läst mycket på din sida och tackar för den mycket bra informationen som även jag förstår mig på.

Tyvärr har vi en mycket oseriös entreprenör som vi snart ska avbryta vår totalentreprenad med. Tyvärr hann denna göra vår markplatta. Dock har det nu framkommit att den gjordes utan en grundläggande konstruktionsritning.

Kommunen gav oss startbesked utan att ritningen hade inkommit. Kontrollansvarig har varit och tittat på gjutningen och armeringen men har inte begärt ritningar.

Vi har via underentreprenör fått reda på att de aldrig fick några ritningar, och entreprenören beställde en standardplatta.

Vi har mycket utmanande markförhållanden med lermark och gammal sjöbotten (geoteknisk undersökning). Det är en källare som byggs. Vi har en pålplan, och det blev 40 pålar som installerades under en 100 kvm stor markplatta. De har inte producerat någon dokumentation själva trots krav på det. Lyckligtvis har vi bilder och kan med hjälp av dem se hur plattan är gjord.

Vi överväger att återskapa en konstruktionsritning grund med hjälp av bilderna. Underentreprenören säger att de kommer att hjälpa till med att fylla i dimensioner kring armeringen, exempelvis.

Det känns självklart mycket osäkert och oseriöst att detta har hänt, och vi vet inte hur vi säkrar fortsatt byggande och situationen att låta någon annan ta vid.

Vi funderar på att låta en konstruktör beräkna om husets laster fungerar på plattan som den (troligtvis) är gjord. Men vad gör vi om det inte är tillräckligt? Kan vi armera ovanpå plattan? Hur går vi tillväga?

Tack för din hjälp!

Svar från Micke

Hej Ivana,

Tack för feedback.

Jag har mailat dig namn på konstruktörer som jag hoppas kan hjälpa dig.
Återkom tillbaka till mig annars.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel