Fråga från Hans-Erik från Stockholm

Hej!
Tack för en intressant hemsida!
Min dotter har köpt en tomt på Runmarö i Stockholms skärgård, Dit är det färja, och vägen fram till tomten har begränsad framkomlighet.
Problemet är att tomten utgörs av gammal sjöbotten. Det är ca 30-40 cm relativt fast jord (gammal åkermark) överst, därefter 4 till 7 meter lera, som är relativt lös, men kan med handkraft skjuta ner en järnstång med en 2 cm diameter 3 meter. Marken är undersökt, och fast mark nås på 4 till 7 meter. Här skall hon bygga en 60 kvm sommarstuga, ett Enkelhus, i lösvirke. Huset är 10 x 6 m, och skall enligt ritningen stå på 18 stycken plintar. Men hon måste ju påla, för enbart plintar bär inte. Att gjuta en betongplatta på pålarna är ju en lösning, men det går inte att ta ut en betongbil, färjan tar visserligen 40 ton, men det är inte säkert att vägen bär ända fram. Man kan göra något som kallas pålplintar, men jag vet inte riktigt hur det fungerar, och pålarna måst på något sätt förbindas med varandra, så att de bibehåller sina inbördes avstånd.
Har du erfarenhet av detta problem? Marken är inte sank, men helt horisontell, så huset bör samtidigt komma upp en bit, så att BDT-avloppet får något fall.
Tacksam för synpunkter!

Svar från Micke

Hej Hans-Erik ,

Jag kan tyvärr inte denna teknik. Men jag lär mig gärna.
Har kollat runt med mina grundbyggare i ditt område för att se om någon av dem kan hjälpa dig. Och jag har duktiga byggare kring pålning. Men de säger att Runmarö är rätt långt ute i skärgården så det kommer bli rättså kraftigt extra kostnader. Du bör försöka hitta lokal entreprenör som hjälper dig först och främst om du vill hålla nere kostnaderna.

Här har jag skrivit det jag kan om pålning av husgrunder.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel