Fråga från Hannes från Uddevalla

Hej!

Vi äger en tomt där det står ett befintligt fritidshus på plintar (byggt 1953, med tillbyggnad 1980). Efter att först ha tänkt på att renovera detta hus har vi mer och mer börjat tänka på att bygga nytt (mycket att göra även med renovering, samt begränsade av det befintliga lite bristfälliga bygget).

Till saken hör att huset är byggt i en slänt (hela tomten är ganska sluttande och detaljplanen gör gällande att det är slänten som man får bygga i, inte där det är lite planare). Jag skulle säga att det diffar i höjd från mark ca 120 cm från ena sidan huset till den andra (över ca 4,5-5 meter).

Nu när vi satt oss in lite i vad som skulle krävas för nybyggnation så ställs det ju givetvis mycket högre krav än det gjorde 1953. Vi vill bygga ett ganska litet fritidshus på ca 60 kvm i ett plan.

Vår lekmannaidé har varit att riva befintligt hus, söka marklov, bygga en stödmur i slänten och därmed få en “platå” att bygga huset på. I så fall skulle vi kunna bygga med andra grunder än med plintgrund (platta-, hybrid-, eller krypgrund) vilket skulle ge lite högre takhöjd osv., har vi tänkt. Är detta en realistisk tanke, eller är den helt beroende av markens egenskaper i slänten? Kan man förvänta sig att kommunen kommer att kräva en geoteknisk undersökning vid bygglovsansökan (jag har redan kollat att kommunen själv inte har gjort undersökning på området)? Vi har med andra ord rätt dåliga kunskaper om marken. Jag börjar bli lite orolig för att vi inte kommer kunna bygga alls! Är det en geoteknisk undersökning som är det första givna steget?

Hälsningar,

Hannes

Svar från Micke

Hej Hannes!
I princip ja(läs mer om geotekniks undersökning här)

Det är ju rätt dumt att bygga på dålig mark. Många markfirmor har inställningen att det är bättre att gräva och se vad de hittar. Så kan man ju tänka också. Men då vet man ju inte om det är lite lurig mark under.

I Malmö & stockholm vet jag att det finns prisvärda firmor. Känner dock ingen i din närhet?

Man kan dock med geokartor och brunnskartor få lite ledtrådar.

Länk till brunnskartor: Klicka här för att komma till brunnskartor
Hoppas det hjälpte dig lite.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel