Fråga från Magnus

Hej!

Vi har planerat för att bygga en utomhusbastu. Till en början var planen friggebodstorlek, men efter beslut om dusch valde vi att göra den lite större. (4X5 meter).

Vi förberedde med att gräva ut en yta på 3X5 meter och fylla med makadam 15 cm. Planerade att lägga ut plattor och lecablock i hörnen. Nu när storleken är ändrad vet vi inte om vi kan fortsätta i samma anda eller om vi behöver tänka om helt.

Har fått så många olika lösningsförslag, men känner inte att någon av dem riktigt kan eller vet exakt hur det bör göras. Vill inte bygga upp ett hus som sedan faller ihop. Allt ifrån:

1. Det räcker med plintar.
2. Gjut en betongsockel med armering och mura en lecagrund och lägg bärlinor på dem.
3. Du behöver bara padda ordentligt och lägga plattor.
4. Gjut en grund istället.
5. Du kan göra som med friggeboden.

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning,
Magnus

Svar från Micke

Hej Magnus ,

Faktum är att flera av dina förslag fungerar 😊. Ogillar onödigt manuellt arbete när det finns bra byggsystem dock. Därför tycker jag 2:an går bort (se grundbalkarna till hybriden jag pratar om nedan – dessa ersätter denna gjutning). 3:an är ok om det är ett hus som ska stå i 10 år och sen skrotas, annars går den bort tycker jag.

Allt handlar som sagt om din ambitionsnivå och hur länge din grund ska vara.
Markarbetet är avgörande, oavsett val av grund. Och gör man markarbetet rätt så är det inte så stor skillnad mellan plintar och en platta i kostnad, om man bortser från att frakta bort jord. Fördelen med en betongplatta är värdet. Folk förstår att en platta är mer framtidssäker än en plintgrund. Det ska ställas i förhållande till hur du värderar huset. Eftersom det är en bastu är det bara du som kan fatta det beslutet. Är det en investering du vill göra ordentligt eller ta genvägar.

Jag är också mycket förtjust i hybridgrunden om du vill göra ett mellanting (mellan plintgrunden och plattan) Precis som plintgrunden så har hybridgrunden ett bärande bjälklag som konstruktion för huset.
Läs mer om hybridgrunden här.

Hoppas jag inte förvirrade för dig, men det är lite upp till dig själv.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel