Fråga från Anders

hej ! jag har köpt ett bastuhus , baseco svartjärn 25 m2 . tanken var att jag skulle sätta den på plintgrund. men snickaren, som skulle hjälpa mig med badrum, säger att gjuten platta är mycket bättre.. lättare när det ska vara med v/a kanske ? men tillverkaren förespråkar plintgrund.. viktigt att det blir bra..

Svar från Micke

Hej Anders,
Tack för frågan.
Slå mig en pling om du vill så kan vi diskutera din grund.

Så länge man följer mina rekommendationerna är jag helt ok med bygga med plintgrunden.

I korta drag om de viktigaste åtgärderna
1) Minst 20 cm utrymme under huset för fri ventilation
2) Plintar ska ner till frostfritt djup (gäller alla typer av husgrunder som inte värmer marken – t.ex. gäller det även för kalla garage med betongplatta också mm)
3) Plintgroparna ska om möjligt dräneras ifall risk för ansamling av vatten finns.
4) Ta bort översta lagret jord under huset och ersätt med t.ex makadam och lägg en plastduk för att minska markfukten under huset.

Problemet med plintgrunder är dock flerfaldigat
1) Mycket få bygger som jag skriver ovan. Folk slarvar och då får man risk för problem såsom fukt och sättningar.
2) Bygger man som jag säger ovan är det liksom nästan enklare att göra markarbetet ordentligt och gå på en betongplatta, hybridgrund eller krypgrund (inne eller uteluft)
3) Kommuner har börjat slå ner på plintgrunden som en fuktsäker grund. Se detta klipp (start 16 min in) för hur branschen resonerar. Säger en del hur komplext grunder är ( betänk att det är Rise som säger detta, inte jag).

Hoppas det hjälpte dig med dina frågor.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel