Fråga från anonym från Stockholm

Hej! Jag tänkte bygga en friggebod att använda som förråd. I den hade jag tänkt förvara färgburkar, högtryckstvätt och växter under vinterhalvåret, så därför behöver jag värma upp förrådet till kanske +5°C. Eftersom en friggebod inte får vara högre än 3m så vill jag naturligtvis få ner golvet så lågt som möjligt, men det är klart att det finns gränser för hur mycket just det önskemålet får kosta. Helst vill jag göra så mycket som möjligt själv. Vad gäller marken så har vi lerjord. Vilken grund skulle du rekommendera? Tack på förhand! Mvh Krister

Svar från Micke

Hej ,

Avgränsningar i bygghöjden talar för platta på mark. Då kan man få en grundmed önskad sockelhöjd (10 cm typ) eftersom man gräver ner den. Tex en plintgrund/markskruv ska ha minst 20 cm under sig för ventilationens skull. Sedan kommer det bärande bjälklaget som lyfter huset golvnivå med 10-20 cm till. Då minskar bygghöjden. Men kan man leva med minskad bygghöjd talar ju det för plintar.

Och vill du bygga grunden själv är denna grunden bra att utgå ifrån menar jag.
Enkel att förstå och kantbalken kommer klar. Sparar mycket pengar på det. För en friggebod är frågan om man ens behöver en betongplatta invändigt. Då kan man lägga ut cellplasten men sedan använda flytande golvprincipen.
Du kan kanske lägga en asfaboard skiva eller liknande ovanpå cellplasten. Alternativt en golvjämning (se bifogad bild – finns på Beijer)

golvavjämning golv ovanpå cellplast

Det är upp till dig.
Lycka till nu

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel