Fråga från Magnus från Stockholm

Hej Micke,
Jag läser så mycket jag kan om olika husgrunder men blir inte på det klara med vad jag ska välja.
Jag bygger ett fritidshus på 105 m2. Vi stänger av vattnet på vintern för man vet aldrig när strömmen går. Ingen värme ska behöva stå på över vintern, huset får ångbroms (inte ångspärr). Golvvärme vill vi ha, det kanske ska vara med glykol? Vi bygger så mycket vi kan själva, eventuellt även grunde men lejer ut grävningen, huset kommer som byggsats och kan fås med eller utan bjälklag. Det blir en bärande vägg tvärs över grunden och punktlast vid en öppen spis.
Ena gaveln kommer att stå på en bergsrygg, andra gaveln på eller nära en andra bergsrygg. Däremellan upp till ca 1,5m djupt till berg. El, avlopp och dränering från grannhuset passerar under nya huset. Ca 5000m2 mark har sin naturliga avrinning mellan de två bergsryggar huset hamnar mellan, dvs avrinningen måste fångas upp och föras ner i befintliga dagvattenledningar.
Placeringen är nära strand och jag måste bygga färdig sockel 2,7m över havsytan vilket är 55-75cm över befintlig marknivå. Ovanpå detta kommer bjälklaget om jag bygger med bjälklag.

Det finns sjötransporter som kan ta ut men inte sätta iland en betongbil. Betongen måste pumpas med betongbilen kvar på färjan. Huset byggs 30m från stranden och sträcker sig ytterligare 10m längre in.
Det känns lite komplicerat. Vilken grund tror du skulle vara klokast?

Svar från Micke

Hej Magnus ,
Det går att gjuta på öar men blir ganska dyrt.
På öar är hybridgrunden mycket intressant med tanke på att du då inte gjuter en platta men får lika mycket isolering. Fungerar för hus med bärande bjälklag. Att du ska ha golvvärme gör det lite dyrare (golvvärme ovanpå bjälklag är dyrare), men samtidigt bra att inte gjuta in i din situation då du kommer ha huset kallt på vintern.

Kontakta Tjällden för en vidare diskussion och hälsa från mig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS