Fråga från anonym

Hej,

Jag förstår inte riktigt, du skriver att det är bra att isolera om man inte vill ha tjälbildning i växthuset ”Om du vill hålla en relativt god temperatur inne i växthuset rekommenderar jag att du isolerar under växthuset av flera skäl” men sedan står det ”Vill du ha en grusad yta inne växthuset talar det emot att isolera under”? Är det bara grus som inte funkar alltså? Jag skulle vilja ha singel för enkelheten skull samt att jag tycker det är snyggt och praktiskt att förändra med inuti växthuset.

Tacksam svar!

Svar från Micke

Hej ,

Tack för feedbacken. Ditt mail är ett typ av mail som gör min hemsida bättre så tack igen.
Är otydlig (eller direkt motstridig) på hemsidan vilket jag ska ändra på.

Min intention med det jag skrev är:
När man väljer ett grusgolv eller liknande som invändigt golv i växthuset är det många som INTE isolerar golvet. Detta då de ser det som jobbigt och dyrt, samt att det finns konstruktionsmässiga delar i det. T.ex. hur mår cellplasten man t.ex. packar materialet hårt (padda makadamen). Klarar cellplasten det (jag får kolla det med experter). Varför växthusägare inte isolerar vet jag inte men det är vanligt att de inte gör det när de har grus eller liknande invändigt. Jag menar att det är bra med isolering.

Och du har även aspekten att man kan isolera utvändigt (sk tjälisolering) och i balkarna vilket många är dåliga på. Många väljer exempelvis en murad oisolerad lecabalk som grundsockel. Då har man mycket lite eller ingen isolering vilket leder till dåliga förutsättningar för plantor att överleva (enligt Swedengreenhouse som jag jobbar med).

Så, isolera går utmärkt om man bara tänker på konsekvenserna under och efter byggtiden. Ska kolla detta med experterna på tjällden. De har för övrigt en bra grund på gång för detta, framtaget tillsammans med Swedengreenhouse. Kontakta dem (Tjällden) om intresse finns för denna grunden.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel