Fråga från Kenneth från Falkenberg

Hej,tänkte använda Tjälldens stödplatta och grundbalk som grund för att bygga mur till växthus och undrar hur man fäster tegelmuren (som är tänkt att bli ca 60 cm hög) i grundbalken så att den inte bara ”står” ovanpå ?

Svar från Micke

Hej Kenneth,

Några olika sätt du kan bygga upp teglet på växthusets grundbalk.

1) Mura direkt på balken. Du kan absolut mura med tegel direkt på balken. Balken har ett ytskikt av betong. Som att mura på vanlig betongplatta. Hur högt upp går balken innan du murar. Ju närmre marken desto mer skulle jag försöka skydda övergången av fuktskäl. Dvs så du skyddar nedersta kanten från fukt om balken slutar nära marken. Inget organiskt men har lärt mig att det alltid är bra att skydda såna skarvar. Men balken sätter inga begränsningar i sig. Men normalt vill man för säkerhetsskull ha en fasad som går ner över grunden. För tegel så har man ju inte det.
2) Borra med typ syllskruv eller liknande. Här är det mer teglet som sätter begränsningarna. Tror inte man borrar i tegel. Men tillåter teglet detta så kan du göra det. Balken kan borras i då översta delen av balken har ett ytskikt med cirka 2 cm betong.
3) Fogskumma. Du kan fogskumma nedersta tegelraden. Fogskum sitter som berget. Jag hade hellre murat då det blir snyggare eftersom man ändå ”murar teglet” hela vägen upp. Men kan du gömma fogskummet så varför inte. T.ex. genom att göra det innifrån, och du kanske ändå behandlar sockeln inifrån med t.ex. puts eller ställer odlingslådor för så kan detta vara ett alternativ. Kan också effektivare stoppa myror har jag förstått.

Trevlig helg!

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel