Fråga från Liselott

Har problem med att grundvatten tränger in i källaren under huset och ibland kan det stå 30-40 cm vatten på golvet. Huset är byggt 30 och man går in i källaren utifrån. En liten del av källaren är av jord, resten betong. Med tanke på att detta problem funnits en längre tid och det i princip aldrig torkar upp har rötsvamp och mögelsvampar börjat växa.
Hyr huset och hyresvärden anser att ”det har alltid varit såhär” men jag har börjat få symtom pga mögel och det känns även en unken lukt i huset.
Har du förslag på hur man kan åtgärda detta?
Med vänlig hälsning
Liselott

Svar från Micke

Hej Liselott ,

Du behöver ta ett helhetsgrepp om din källare.

Om det brukar komma in och stå 30-40 cm är det första man måste fixa avloppet så att det som kommer in rinner ut direkt.

Nästa steg är att hindra att det kommer in, dränera om huset är nog det första man ska försöka sig på. Kolla dagvattnet så det inte är det som ställer till det. Man kan även försegla/täta grundmuren. Detta företag är duktiga på sånt www.svenskbetongrenovering.se.

Trä direkt anslutning till fuktig betong bör avlägsnas eller avskärmas. Rötskadat virke bör bytas eller fungicidbehandlas (Protox svamp). Mögelskadat virke behandlas med Mögel-Fri. Mögel-Fri tar även lukt.

Kortsiktigt är troligen det viktigaste att få ner den relativa fuktigheten. Detta gör man enklast med en avfuktare och höja temperaturen.
Är det problem att man får in lukt i boendeutrymmet från källare kan man försöka sätta källaren i undertryck (dvs en frånluftsfläkt) så att luftströmmen går åt rätt håll.

Och har man problem med att hyresvärden inte lyssnar kan man rådfråga hyresgästföreningen.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel