Fråga från Hans

Hej! Jag ska bygga ett växthus, från Willab, som är 15 kvm. Det ska ha en tegelmur också. Jag har hittat Tjälldens grundbalk. Tänkte använda den som grund till växthuset, utan att gjuta platta. Bara lägga marksten inne. De består av frigolit och lite betong. Håller det för ett tungt växthus? Frigoliten åldras, vad är det för livslängd? Vilka garantier finns för konstruktionen?

Svar från Micke

Hej Hans,

Tjällden har levererat dessa balkar (då hette de krypgrundsbalkar) i 35-40 år.

Balkarna har inga reklamationer mig veterligen. Men googla gärna själv och se om du hittar nåt. Tjällden har siffror för vad balkarna tål – men tror det va 85,0 kN eller nåt i skarvarna på balken vilket är mer än väl vad ett växthus kan väga.
Men man får ta lastplanen från Willab som Tjällden sen får titta på. De vet vad det är för laster som balken tål? Finns det en lastplan?

Balkarna ihop med gjutningen mellan balkarna är jättestarka.

Det är mycket större risk att marken inte tål lasterna. Där hade jag mer lagt energin för att säkerställa det.

Rörande garantier vet jag inte det formella men Tjällden är ett superstabilt familjeföretag (kolla upp för de har garantier – men vet inte på rak arm). De är ett av 50-60 bolag i Sverige som fått AAA rating sen UC startade sin ”märkning”. Sk diamantföretag (här hittar du länk till uc’s 2009 rapport – de har fortsatt gå bra sen dess – nu 30 år med AAA rating).
Det jag är ute efter är att skulle det hända något så hjälper de till. Förutsatt att det är deras fel. De stöttar sina kunder med problem som kan uppstå. Så är det bara.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel