Fråga från Anonym

Hej, Tänkte fråga om gjuta en platta där det finns delar av berg. De har grusat och paddat och lagt rör och skall snart gjuta. Jag upptäckte att det stack in berg innanför trådarna de satt upp. Jag tog en bild och skickade till totalentreprenören och frågade om de hade koll att det går in berg där plattan skall gjutas. Det svarade ”ja”. Jag frågade hur de skulle ta bort det. ”Det ska vi inte” fick jag till svar. Men detta som bakgrund… är det okej att gjuta när det finns berg som går in där plattan skall gjutas? Jag skickade bilden till några byggare som alla sa att det måste bort. Så här sitter man osäker och undrar om det finns risker med detta och hur jag ska gå vidare. Totalentreprenören har ju sagt att de inte skall göra något åt detta. Kan meddela att berget va markerat med färg. Tänker att grävmaskinisten kanske upptäckt något… Hoppas ni har möjlighet att vägleda lite hur en amatör som jag ska gå vidare… Är ju skraj att berget ska orsaka sprickor. Finns ju dessutom en tomt där en fastighet skall upp på granngården. Tänker om berget går vidare till den tomten och de spränger och jag har det berget ingjutet i min platta… Tack på förhand A.

Svar från Micke

Hej A,

Hade såklart helst velat ta bort berget. Om man behåller berget så beror det på hur berget ser ut om det är ok eller inte.
Att man t.ex. har en liten bergskärva som sticker upp lite under plattan in i en cellplastskiva (en av tre), inget vatten som flödar där (eftersom hög punkt) osv. så kan det vara ok.

Ofta har entreprenörerna i ditt avtal förhandlat bort denna typ av åtgärd. Men då ska de ju ta bort berget ifall du önskar till en rimlig merkostnad. Ofta står det så här

Rörande sprängning har jag ingen åsikt. Kan inte uttala mig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel