Fråga från Anders från Malmö

Vi flyttade 2015 in i ett hus byggt -48 med källare. Dränering gjort -07 och haft inte mindre än 4 översvämningar i källaren, varav 2 i år, nu senast i helgen! Samtliga vid skyfall. Tidigare har jag identifierat det som att det kommer in en dagvattenbrunn som svämmar över vid källarnedgången utifrån. Efter översvämningen i våras så vidtog jag åtgärder med att sätta igen den och ställa en 25kg plint på, samt tejpa igen dörren med silvertejp! Så denna gång så stoppade detta till stora delar flödet, men viss mängd vatten trängde upp genom brunnen och in genom dörren, men i mindre omfattning. Däremot så upptäckte jag att det vid minst tre olika ställen från golvet flödar upp vatten, och i ganska stora mängder! Och det är inte vid ytterväggarna utan mitt i huset, dels från under trappan, dels från vid en dörrkarm och dels vid något som ser ut som en liten spricka! Troligen har det kommit in vatten dessa vägar tidigare också med inte kunnat identifiera det då det kommit in änn större mängd utifrån källardörren.
Min fråga är vad kan jag göra och gå tillväga? Mina tankar är att kanske är det feldränerat eller att rötter växt in i dräneringsrören… Min andra tanke och som jag ser som mer trolig är att dagvattenledningarna i området är underdimensionerade (vilket de enligt mångas utsagor är här i Bunkeflostrand där jag bor) och att det min dränering blir omvänd, dvs vattnet från gatan trycks in under mitt hus! Kan så vara fallet?

Vem/vad för firma kan vara lämplig att anlita för att utreda detta?

Tilläggas bör att jag uppskattar att det nu i helgen från golvet flödat in minst 1000 liter vatten (men troligen mer) baserat hur länge den dränkbara pumpen behövde gå och hur många spannar vi tömde.

Svar från Micke

Hej Anders,
Usch då. Läskigt. Detta är ett ganska vanligt problem enligt en god vän som jag kontaktade nu.
Jag ber honom ringa dig.
Han har förslag på åtgärder sa han.
Hoppas allt löser sig för dig Anders.
(Läs mer om dränering här)

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel