Fråga från victoria från Löddeköpinge

Hej!
Vi ska bygga en 60 cm putsad mur i vår tomtgräns på ca 22 m. Har försökt läsa oss till samt pratat med olika leverantörer av betong samt affärer som säljer materialet och får olika svar. Vi hade tänk bygga muren med lecablock och gjuta en sula under marken av betong för stabilast grund.
Hur djup sula bör betongen vara då muren ska vara 60 cm? ( Har hört både 15 cm upp till 25-30 cm)

Är det någon skillnad om man gjuter botten för hand eller man tar ut en betongbil med ränna?

Ska man ha en kantform trots muren ej är så hög? ( cellplastblock hörde jag från en leverantör? ) el räcker det man gräver 40 cm bred sen ex 20 cm djup om man lägger makadam 5 cm sedan gjuter sulan på 15 cm?
Har läst man bör ha 1/3 av höjden på muren under marken, stämmer detta även vid 60 cm höjd?
Ska man först gjuta betongsula sen gräva ned ett block under marken innan man bygger 60 cm ovan mark, eller räcker det man gjuter sula sen börjar med första lecablocket ett par centimeter under marken?

Många frågor hoppas du har möjlighet att hjälpa oss med detta.

Tack på förhand!
MVH
Victoria

Svar från Micke

Hej Victoria ,
Av egen erfarenhet så är det dyrt att bygga mur. En kompis till mig byggde pool med tillhörande område där en putsad mur var en del av projektet. Muren blev dyrare än poolen (??!)

Tror du skulle kunna få ner kostnaderna genom att vara lite påhittig.

Kontakta Tjällden AB i skåne – de produktutvecklar en konstruktion kring detta som de isåfall säkrar kring vindlaster, mm. Och förankring i marken är deras grej så det löser de med sina grundblock på något sätt. Kolla med dem hur.

De har grundmurar som skulle fungera utmärkt som mur. Men du slipper mura 😊.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel