Fråga från Anton från Svedala

Hur mycket betong går åt till poolgrund resp. poolväggar för en 8×4 m pool med Tjällden poolen?

Svar från Micke

Hej Anton,

När du ska bygga en pool på det sätt som jag har gjort så går det åt följande mängd betong för en 8×4 m pool.

  • Väggarna: Det går åt ca 22 liter per pelare och 22 liter per meter krönbalk. För en 8×4-pool är detta ca 1,4 m3 betong. Det går åt mer för en fristående pool då mängden pelare ökar (fler 0,5 m block).
  • Grunden: En 10 cm betongplatta blir 8,3*4,3 (8 m är innermåtten) ger 35,7 m2. Det ger 0,1×35,7= 3,5 m3 betong i betongplattan och lite extra i kantbalken. Säg 4,5 m3 för plattan.

Många brukar ta in betongbil för plattan men handblanda till pelare och krönbalk. Det man bör tänka på om man tar in betongbil till pelare är att fylla upp ca 20 cm i varje pelare och låta denna betong sätta sig lite innan man fyller resten (bör man även göra vid handblandning). Detta för att inte trycket ska bli för hårt så att blocken lyfter.

Som jämförelse för oss som har en 6×3 liknande pool så går det till grunden ca 2,5 m3 och till väggarna lite mindre än 1 m3. Blocken är inte så tunga, ca 25 kg/st så två personer bär dem lätt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel