Fråga från Kristian från Uppsala

Hej Micke!

Tack för en jätteinformativ hemsida. Jag lutar åt en hybridgrund till mitt kommande Attefallshus. Jag har en jättestor björk som jag gärna vill bevara om det går. Trädet är säkert 25m högt. Hur nära ett träd kan man anlägga en hybridgrund? Räcker 1m avstånd till stammen? Har även funderat på att samtidigt höja marken med 40cm då den tilltänkta placeringen av huset ligger i en sänka, för att undvika fuktproblem. Betyder detta att man behöver gräva mindre djupt, eller blir det frostfria djupet lika?

Hälsningar,
Kristian

Svar från Micke

Hej Kristian ,

Enklare att ringas (vilket vi gjorde). Det är inte helt lätt att förklara när det kommer till grund för attefallshus nära ett träd.

Lite notering efter vårt samtal
1) Att bygga 1 m från ett träd tycker jag låter för nära. Tänk på att när grunden står 1 m från ett träd så för dränering mm behöver du gräva 30-40 cm minst till. Det gör att du gräver 60 cm från trädet. Det kan göra trädet instabilt menar jag. Dessutom kan trädets rötter i framtiden växa in under grunden, in i dränering mm. Näe, jag hade inte rekommenderat det
2) En björk tyder på mycket vatten i marken. Det gör att man bör undersöka hur djupt du kan bygga, är platsen lämplig att bygga på. Kanske konsultera en geotekniker hade jag gjort (jag har flera)- de kostar en slant men jag rekommenderar en snabb diskussion med dem. Dyr timpenning förvisso men samtidigt kan det bli jättedyrt att få problem med grundvatten när huset står där tänker jag. Då är någon tusenlapp inte så farligt. JAg hade sett det som en försäkring.
3) Höja marken kan vara en åtgärd. Men dålig mark måste ändå bort så du minskar risken för sättningar, träd eller inte.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel