Fråga från anonym

Hej Micke Har just grävt upp från garagenerfarten (kanten av plattan utanför garaget) till dräneringsbrunnen som ligger 1,5 meter från huset ca 6 meter frångaragenerfarten. Så fort det regnar blir det en sjö utanför garageporten och ev ett dygn senare har det runnit undan. Den lokala rör/VVS-firman har varit här och försökt spola rent men det är stopp vid kanten av garageplattan (svårt att beskriva utan bild). Jag hade en tanke att gräva upp och lägga i nytt avlopp och koppla på brunnen men om det då blir stopp i kommunens avloppsrör är jag nog körd! Tänkte då istället lägga i ett nytt avlopp och dra ut ca 3-4 meter från husets gavel och där anlägga en stenkista. Utmaningen är ju dock att min brunn framför garaget är ju redan en meter ner (iom att garaget ligger under huset, 50-talshus) och just nu tycker ju jag att allt ser bra ut men det har ju varit torka bra länge nu…garaget ska senare bli en grovingång så jag vill inte dra in ngt till brunnen där inne iom att jag vill ta bort den senare. Det blir ju då en platta om ca 3,5 kvm och en trappa och allt vatten som kommer där som ska ledas till stenkistan. Vi bor ca 100 meter från en sjö och hur marken ser ut…ja jag är lekman men det är ju jord och stenar (tort å fint nu). Ovanför stenkistan kommer jag anlägga en ny garageinfart (stenplattor) som leder in bakom huset och där bygger jag ett friliggande garage. Jag behöver ju sannolikt då anlägga stenkistan iaf på 3 meters djup men hur stor behöver den vara och läggar man isf bara i sten i hålet eller behöver man göra på annat sätt…ja du hör ju att jag är lekman i frågan men iom att vi redan börjat gräva uppskattar jag all hjälp jag kan få om det än bara är ett enkelt svar. Tack på förhand, S

Svar från Micke

Hej ,

Tack för din fråga. Den var ganska utförlig men som jag förstod det så handlar den om hur stor stenkista du behöver.

Se stycke under dimensionering av stenkista här

Mao borde 2-4 m3 räcka. Ingen matematisk framräknad formel direkt utan mer på erfarenhet. Jag hade köpt en dagvattenkassett.
Hoppas jag lyckades svara på din fråga.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel