Fråga från Robert

Hej!
Jag önskar råd om storlek på garageplatta..
Vad är ”normal” storlek för en gjuten garageplatta för 1st bil t ex?

Mina önskemål om mått.. vi har en Suv och vill kunna öppna bildörrarna fullt ut båda sidor samtidigt och kunna slinka förbi mellan innervägg och bildörr.

Med vänlig hälsning,
Robert

Svar från Micke

Hej Robert,

Det var en rolig fråga 🙂

Allt är relativt. Vill du exempelvis inreda garaget med verktyg så tar det ju upp lite mer plats.

Men så här tänker jag utifrån enbart din fråga.
Här är länk där du kan kolla måtten på din bil.
Så om man t.ex. tar en volvo XC90 så säger siten ovan att den är 2 meter bred (1923 mm) och 5 meter bred ( 4950 mm). Bilen tar ju upp då upp ganska exakt 10 kvm.

Med 1 meter på varje sida runtom så blir det 4 meter i bredd.

Längden behöver man inte lika mycket om man tänker hur ett traditionellt garage ser ut.

Men ett attefallsgarage räcker för dig skulle jag säga när det kommer till storleken på garaget utifrån hur stor bilen är. Dvs 25 kvm som attefallsreglerna säger ska räcka för dig (ska utökas till 30 men är inte än klart).

Sedan kan man fixa lite med måtten. Tänk bara på att du har väggarna som också bygger i bredd. Om man räknar på en relativt normalt isolerad vägg så bygger den 20 cm. Det gör att du får en platta om 4,4m x 5,6 m som blir min rekommendation. Behöver du inte anpassa dig till attefallsstorleken så hade jag lagt på några decimeter till i alla led. Typ 4,6×5,8 eller nåt om du vill hålla ner ytan. Annars är ju 5×6 en trevlig storlek. Då får du plats med lite förvaring/verktyg eller liknande på ena sidan av bilen.

Hoppas du fick någon hjälp av mina tankar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel