Fråga från Anders från Rimforsa

hej!
Jag ska göra en nybyggnation, en bastustuga med loft om 40m2. Den ska kunna användas året om. Marken är nästan bara sand. Det är svårt att komma till med betongbil. Huset bredvid har satt sig, då plintarna troligen inte har fötter/för liten yta/för glest. Det är så svårt att veta hur en god grund kan se ut för att bli både god isolerad och förhindra sättning på sanden. Jag lurar på om man kan göra grunden som en slags ”fyrkantig luciakrona” och ev. mura med lecablock mellan plintarna för att undvika vinddrag. Tacksam för förslag! mvh Anders

Svar från Micke

Hej Anders,

Plintar som sätter sig är inte roligt. De har liten anläggningsyta så de är svåra att få grepp på när man ska göra en grundförstärkning

När det kommer till att rådgöra för din grund:
Det låter som att du kan anpassa huset ganska mycket, dvs du kan tänka dig att använda ett sk bärande bjälklag (som plintgrunden kräver). Och du nämner att en betongbil är jobbig att få dit.

Utifrån dessa förutsättningar så hade jag övervägt denna grund => hybridgrunden , om det kan vara något för dig ?
Som alltid är markarbetet viktigt och att de geotekniska förutsättningarna tillåter grundläggning utan pålar – för ovanstående klarar inte pålning.

Återkom till mig eller Tjällden direkt om det är några frågor på denna grunden.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel