Fråga från Jonas från Stockholm

Hej,
Vi bygger en villa på tomt med stora höjdskillnader.
För att kunna nyttja tomten placeras huskroppen samt framförliggande terrass långt fram i sluttningen. Tanken var först att bygga stödmurar, vilket vi fått bygglov för, och sedan fylla igen samt gjuta platta ovan.

Dock verkar stödmurar vara dyra, inklusive markarbetet för att få till dessa. Kan man istället gjuta en platta som förankras baktill på tomten och istället ligger i luften med balkar som stödjer mot marken och är detta isf dyrt? Detta skulle enligt min mening minimera markarbetet (förutom baktill där plattan förankras mot marken).

Svar från Micke

Hej Jonas,

Ibland är svaret inte roligt :), dvs önskar att jag kunde hitta en enkel lösning för dig som kostar mycket mindre. Men jag tycker spontant att den första lösningen som du fått bygglov på skulle jag säga är den bästa lösningen. Dvs att du terraserar tomten med hjälp av stödmurar.

Den andra lösningen är skapar rätt stora merarbeten på andra sätt som jag inte tror lönar sig för dig. Om du hittar svaret på andra håll, återkoppla gärna så kanske jag också kan lära mig något, är aldrig fullärd på detta 🙂

Vänliga Hälsningar
Micke