Fråga från Bita från Göteborg

Hej
Vi är i besiktningsprocess av ett hus där det finns torpargrund som påstås vara i gott skick. I rapporten står det att det är: I rapporten står det: Grundmurar av betongbalkar på plintar enligt besiktning.Nu kommer det fram att det kan vara lättbetong eller Leca. Huset är byggt 1988 i Lerumskommun. Vi är nu tveksamma om vi vågar gå vidare när grunden inte är Betong utan annat material ( Radon och Vittring är våra största bekymmer). hur vet vi vilket material som har använts och är Leca något vi ska oroa oss för?
Tack för snabb svar

Svar från Micke

Hej Bita ,

Man vet aldrig – vill inte bli ansvarig för er besiktnings process. Är ni oroliga för radon ska ni givetvis kolla upp det ordentligt.
Men med det sagt.
Du säger att du har en fungerande torpargrund. Det är jättebra. Har det inte uppkommit fuktproblem på 30 år ska det mycket till för att få problem med det nu framöver.

Rörande radon
Blåbetong som jag tror det kallades för användes inte fram till 1988 mig veterligen. Det var innan på 60 talet.

Rörande leca
När det kommer till grund i leca så hade jag inte oroat ihjäl mig. Jag har en lecagrund i huset jag köpt (huset från ungefär samma tid). Leca själva rekommenderar att man inte bygger med leca direkt mot mark så du behöver ett kapillärbrytande skikt.

I mitt fall lät jag grunden torka ut rejält, några varma sommardagar, sen tilläggsisolerade jag med cellplast. Då fick vi ett kapillärbrytande skikt utanpå grunden. Men för att du inte ska få en positiv grund (dvs grundsockeln sticker ut utanför fasaden) så behöver du fundera på hur man gör det. Vi tilläggsisolerade även fasaden. Inte alla som vill lägga de pengarna. Ska tillägga att tillbyggnaden vi byggde själva byggdes med betongplatta samtidigt så vi fick samma fasad (dvs vi tilläggsisolerade fasad och grund på gamla huset samtidigt som tillbyggnaden) så det blev enhetligt. Allt hänger lite på era planer med huset.

Tycker dock summa summarum inte att en lecagrund är tillräckligt stort problem för att avbryta/”inte genomföra” köpet om ni inte har strul med syllarna eller nåt annat problem som är vanliga i grunder.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel