Fråga från magnus från Knivsta

Hej,

Vi skall bygga ett klubbhus till vår fotbollsförening. Där vår nya plan är anlagd så finns en yta för vårt kommande klubbhus. Dock består ytan av 1,5 m tjockt lager av sprängsten (block) ovan på ligger ett tunt lager (5 cm) av blandat material. Vi kommer således inte ned i marken. Tanken var att ha en krypgrund (Tjällden typ). Hur kan man gå tillväga nu när vi inte kommer ned i marken?

Mvh Magnus

Svar från Micke

husgrund klubbhus
Hej Magnus,

Det fungerar bra att ha sprängsten som underlag för din krypgrund. Men när du ska ställa ut ditt klubbhus och har en grund så är det några saker som jag vill att du funderar över.

  • Den ena är på vilket sätt du vill att grunden ska se ut, ut mot just dina klubbmedlemmar. Det är nämligen så att en krypgrund precis som en betongplatta delvis är nedgrävd och du har bara en grundsockel som sticker upp ur marken. Grundelementen är ungefär 500 höga och om du ska ha en grund på vilken du vill ställa direkt på sprängstenen så blir ju den 500 hög. Nu kan du trolla bort en del av det där genom att återfylla det efteråt, men om du inte har några problem med det så finns det inga tekniska aspekter som har problem.
  • Däremot så pratar du om att du har ett lager av blandat material och det materialet måste vara dränerande, annars måste det bort och ersättas med dränerande material.
Hoppas dessa svar hjälper dig.

Vänliga Hälsningar
Micke