husgrund på utplattad bergstopp

Fråga från anonym

Vad finns det för möjligheter gällande grundläggning (och markarbeten) när tomten ligger på en bergknalle.
Berget sluttar inte helt rakt ner, men har en oerhört, oerhört kraftig lutning. Vet inte om man kallar det 1:1?
Berget är kanske 4-6 m högt eller så.
Uppepå berget har det fyllts ut med småsten, f f a av mindre sort och det ser ut att vara blandat med en del mindre sprängsten. Det mesta ser ut att vara i storlek som singel resp. grus, ungefär som på bilderna ovan. Där är platt, som en platå. Jag tror (men vet vet inte säkert om) man har sprängt under för att platta ut berget (eller bara fyllt ut för att jämna ut till en lite jämnare platå).

Behövs stödmurar någonstans? Var (ungefär)?Hur kraftiga (ungefär)? Lämpliga material?

Det ligger en, redan byggd, villa precis nedanför stupet, jättenära kanten, kanske 1-2 m ifrån. Vad ska man tänka på gällande dränering?

Tomten är lite halvmåneformad med den rundade delen framtill och den raka delen baktill mot en gata. Tyvärr är radien på cirkeln endast ca 20 m, så det är en långsmal tomt. Kan man bygga nästan ända framme vid kanten (om man håller sig 4 m från grannens hus eller får tillstånd till närmre) eller kan huset riskera att rasa ner över kanten ( tex vid skyfall)?
eller t o m ha delar av en främre altan/balkong (eller dyl) som vilar på berget längst ner på det sluttande berget mot grannen?
Kan minsta sättning få huset att kollapsa och rasa ner över stupet?

Blir det svindyrt?
Hur skiljer sig det ungefärliga totalpriset för markarbeten med grundläggning mellan de billigare och dyraste alternativen?
Vad blir billigast, men ändå en tillräckligt säker lösning för att inte behöva oroa sig för risker?

Taknocken på huset nedanför är ca 1-2 m ovanför platån. (Det skulle kunna fyllas upp ytterligare några dm, kanske 0,5 m, på platån för att bättre se ut över huset.) Vad kostar utfyllnad per dm lager på en ca 850 m2 stor tomt. Kan man t ex gjuta platta ovanpå den grus- och sten blandning som ligger? Ska den i s f förankras och hur?

Tack på förhand!

Svar från Micke

Hej ,

Det finns ju en risk att materialet kan glida på berget i ditt fall. Ett alternativ i ditt fall är att först gjuta en sula som förankras i berget. På denna sulan kan en mur byggas och innanför denna mur kan du antingen fylla upp med makadam och cellplast och gjuta en betongplatta alternativt inte fylla upp innanför muren utan göra ett fribärande bjälklag ovanför muren. Du bör kontakta en konstruktör som dimensionerar murar och sulan i ditt fall.

Vänliga Hälsningar
Micke