husresning efter gjutning av platta

Fråga från Anonym från Malmö

Hej Micke!

Vi har haft lite tvister med kommunen vilket gör att vår markentreprenör inte kommer att kunna gjuta vår platta förrän på onsdag. En dag senare, på torsdag, kommer leveransen av huset och detta sätts direkt upp (Svensk husproduktion). Som jag förstått det kommer plattan att gjutas med någon tillsatt accelerator som gör att man kan gå på det inom några timmar, och att det således inte ska vara några problem att sätta på huset dagen efter. Är detta verkligen en bra idé? Vad kan hända?

Vår kontrollansvarige är inte ett dugg bekymrad över hållfastheten efter att ha läst beräkningen från markentreprenören.

Vad gäller fukt så menade han att man enkelt borde kunna mäta fuktigheten i väggarna genom att sticka in någon sorts mätsticka, och vänta med att sätta gips och golv tills dess att fuktigheten var okej… Han säger att det kommer att finnas sylltätning så den biten ska vi inte oroa oss för.

Mvh,

Svar från Micke

Hej ,

Jag förstår ditt dilemma!

Om jag förstått det rätt så vill entreprenörer, husleverantören osv köra på enligt plan eftersom det finns kostnader i anslutning till att boka om tider för transporter mm. Jag menar att huset ska stå i 100 år och för mig är det ”unheard of” att bygga på betongplatta dagen efter gjutning. Du skriver att man kan gå på betongplattan efter några timmar. Det är stor skillnad att börja bygga på plattan och att kunna gå på den.
Det är jätteonödigt om man frågar mig att stressa genom detta. Men att exempelvis provtrycka golvvärmen, slipa golvet om man vill det osv kan man väl påbörja.

Samtidigt är en kontrollansvarig duktig på sånt här antar jag. Men då har jag lärt mig nåt nytt.

Kollade med Tjälldens rörande hållfasthet. De menar att man INTE bör förankra saker (borra ner så syll sitter fast ) i en ett dygn gammal betongplatta. Men att mura går bra. Efter ett par dar är det rätt lugnt.

Kan detta projekt gå bra ändå – absolut!
Att mäta fukt innerväggar kan man ju så klart göra – bättre att inte få dit fukten alls tänker jag. Då blir det ju jobbigare – inte sant.

Varför sån brådska menar jag. Förstår att det är kostnader med transporter osv som bokats. Men jag hade INTE chansat.

Du får gärna återkoppla så jag lär mig efter att du byggt. Gick det bra? Vill lära mig – lycka till!

Vänliga Hälsningar
Micke