FrÄga frÄn Anna frÄn Ramsberg

Hej

Tack för en informativ sida! 🙂 Jag har ett fritidshus pĂ„ plintgrund. Huset Ă€r byggt 1950 och lĂ€mnar lite övrigt att önska rörande isolering i framförallt golvet (Ă€r iskallt vintertid). Är nu i planerartagen för en liten tillbyggnad och vill gĂ€rna att de ska vara lite varmare pĂ„ golvet dĂ€r. 😁

Fungerar det att göra en tillbyggnad och bygga den pÄ hybridgrund (troligtvis lösvirke) eller bör jag fortsÀtta med plintar och isolera mera?

Det jag funderar över frĂ€mst Ă€r vĂ€l tvĂ„ saker. Dels sĂ„ hamnar en hybridgrund av naturliga skĂ€l tĂ€tt mot befintlig plintgrund och dĂ„ undrar jag om de finns risk för skador nĂ€r jag grĂ€ver bort matjord etc innan hybridgrunden lĂ€ggs (dĂ„ man Ă€ndrar markens sammansĂ€ttning, kan plinten ”rasa”) och dels hur de pĂ„verkar luften under plintgrunden om jag bygger för en sida (dĂ„ det ej blir luft utan grund och sedan tillbyggnad). Att lĂ€gga till i berĂ€kningen Ă€r att en sida redan Ă€r delvis ”stĂ€ngd” pĂ„ cirka halva huskroppen pga uterum.

Om det blir plintgrund hur djupt mÄste man grÀva (ner till 1,7-1,8 meter som Àr tjöldjuoet hÀr)?

Funkar de med markkruv frÄn slutagrÀv som Àr 120 cm, dvs skiljer det sig i hur lÄngt man mÄste ner med en skruv eller borde de egentligen vara 180 cm lÄnga (fins ej vad jag kan se).

Hoppas pĂ„ hjĂ€lp i mitt förvirrande tillstĂ„nd 😁
HĂ€lsningar Anna

Svar frÄn Micke

Hej Anna,

Tusen tack för feedback.

Med tanke pÄ att du redan byggt ett uterum pÄ ena sidan av huset sÄ hade jag inte övervÀgt nÄgot annat Àn plintgrund. Trist men det Àr jÀttedÄligt att stoppa ventilationen under plintgrunder. Fukt kommer som ett brev pÄ posten.

RÀtt utfört sÄ Àr plintgrunder ok. LÀs hur man bygger en plintgrund hÀr.
SĂ„ bara köra pĂ„. Hade inte oroat mig för sĂ€ttningar vid tillbyggnader om det inte Ă€r lös sand eller liknande. HĂ€nger lite pĂ„ hur plintarna Ă€r uppbyggda. Är de precis intill husfasaden eller nĂ„gon decimeter in under huset spelar stor roll. Troligen gĂ„r det bra men Ă€r man osĂ€ker fĂ„r man ta kontakt med en geotekniker eller erfaren markentreprenör.

Rörande slutagrÀv har jag inte kompetens om det. Personer jag litar pÄ, Àr bÄde för och emot. En sÀger det ena , en sÀger det andra. SÄ jag kan det inte och dÄ avstÄr jag frÄn att uttala mig. För ett enklare attefallshus hade jag inte oroat mig för markskruv. Men för bostadshus eller Äretruntboende sÄ vet jag inte.

mvh
Micke
PS: HÀr Àr villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frÄgor och svar pÄ husgrunder.com och lÀs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan hÀr.
:DS

Fick du hjÀlp av denna artikel