Fråga från Anders från Gävle

Hej
Vårt hus är byggt på färilagrund, vilket jag förstått är en riskkonstruktion? Större delen av källaren är oinredd och vi vill nu inreda med väggar och golv. Hur gör vi detta bäst?

Huset är byggt -80 och har fungerande dränering och någon typ av isolering utvändigt, vet inte vad men det är bruna isolerings skivor. En viss källarlukt kan kännas men ser ingen fukt. Min tanke är att byta ut dom impregnerande reglarna som står direkt på betongplattan och ersätta dessa med stålreglar eftersom jag tror lukten kommer från dessa. Platonmatta på väggar och/eller golv?
Väggarna är isolerade invändigt men inga skivor är uppsatta.
tacksam för svar/ anders

Svar från Micke

Hej anders,

En färilagrund är detsamma som en EW grund i min värld och det är en risk konstruktion då man gjutit in organiskt material som en bärande del av stommen.
De bruna isoleringsskivorna är troligen isodrän, låter så.

Väggarna och eventuellt golven bör ventileras. Vilken av leverantörerna av ventgolv man väljer kan man diskutera. Jag rådgör gärna på telefon – har bjudit in dig till ett telmöte. Ta dock ett ventgolv system utan organiskt material.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS