Fråga från Sylvia från Markaryd

Detta är fråga 6 av 6 från denna intervju.
Vad behöver man tänka på för att nå ett lyckat resultat?

Svar från Micke

Hej Sylvia,

Några tips på vägen.
1) Planera projektet
Planera projektet och engagera dig. Detta kan låta självklart. Men förvånansvärt många gör inte detta ordentligt. Min hemsida försöker hjälpa till här.

2) Rimlig budget
Budgetera inte i underkant. Jag vet inte någon som renoverat eller byggt nytt som sagt till mig att det blev billigare än planerat. Budgetera därför inte i underkant.

3) Ifrågasätt
Lita inte blint på konstruktörer, kommunanställda eller ka’s. Alla vill vi vara fria från ansvar. Vi vill alla göra ett bra jobb. Därför tar vi som yrkesmän och kvinnor ofta i när vi ska dimensionera något. Ett vanligt problem med grundläggning är just att osäkra konstruktörer, kommunanställda och kontrollansvariga ställer för höga krav på dig som ska bygga. Våga ifrågasätta! Behöver man verkligen dubbelarmera här? 20 cm betongplatta – behövs det verkligen. Kostnaderna är ofta mycket höga för att tillfredställa dessa osäkra personer. Leta tills du hittar duktiga personer med erfarenhet och få dessa att hjälpa till. Jag försöker hjälpa privatpersoner att komma i kontakt med duktiga personer.

4) Dela upp elefanten
Bryt ner projektet i hanterbara delar. Och handla upp delentreprenader. Det behöver inte nödvändigtvis handlas upp från flera entreprenörer. Men du har chansen att prissätta de individuella delarna i projektet. Jag har massa offerter som jag fått skickad till mig och de flesta av dessa är extremt svåra att tyda. Detta beror mest på att byggaren klumpar ihop alla timmar och gärna materialåtgång i oförståeliga klumpsummor. Det gör det mycket svårt för dig som beställare att penetrera dessa offerter och jämföra projektets kostnader.
5) Bli en bra beställare
Förstå vad du beställer och bli en bra beställare. En bra beställare lyckas bättre eftersom de kan genomskåda en dålig offert, dåliga argument från leverantörer etc.
6) Undvik de vanligaste problemen
Följande är vanliga frågor jag får som är relaterat till problem.

  • otillräcklig dränering av sutterängtomter
  • dyrare markarbete än beräknat pga trista överraskningar i marken

Vänliga Hälsningar
Micke