Fråga från Erik från Stockaryd

Hej, Jag har sökt uppgifter på nätet och hos försäljare utan att få något bra svar och hoppas att du kanske har tips i följande fråga.

Vi ska bygga ett orangeri på vår tomt i Stockaryd i Sävsjö kommun (Småland). Grundmuren kommer att utgöras av en betongsula och ovanpå en mur i lecablock (med puts) upp till marknivå. Hur utformar man markisoleringen runt sula och mur? Ställer man sulan på isoleringen och drar ut den på sidorna samt upp längs muren? Eller isolerar man bara marken en bit ovanför sulan? Med isolering vill vi minska grundläggningsdjupet vilket leder till frågan; hur djupt behöver vi grundlägga muren med tex 100 mm Styrofoam?

Svar från Micke

Hej Erik ,

Det finns spännande lösningar för växthus och orangerier. Jag har försökt samla dessa här.
Det bygger på färdiga balklösningar som gör att du kan gjuta inuti en balklösning istället för att gjuta betong i traditionella kantelement (som också kan fungera). Fördelen med detta är att du då får isoleringen inne i kantbalken mer effektivt än det du beskriver.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel