Fråga från Cecilia från Karlstad

Ska bygga badrum i del av källaren och har bilat bort golvet (15kvm). Har grävt ur ca 30 cm och på delar av ytan är vi nu nere till berg. Har fyllt upp där det går med makadam, några cm. Frågan är nu vad som är bästa isoleringen. Bör man använda pordrän/isodrän eftersom vi inte har plats för så mycket makadam eller går det använda cellplast direkt på berg? Det är ganska fuktigt. Vi har också markradon och installerade en radonsug för några år sedan, vilken sitter i samma rum. Ska man komplettera med radonduk i detta rum eller är det överflödigt eftersom vi inte kan lägga detta under hela plattan?

Svar från Micke om Isolering med cellplast eller isodrän

Hej Cecilia,

Det viktiga i ditt fall är att inte få upp fukt uppåt. Då är vanlig cellplast ett bra material då den är kapillärbrytande vid den tjockleken och cellplast trivs i fuktig miljö.
Radonduk är ju ingen nackdel men som du skriver blir det endast radonduk på en liten yta i huset så det är svårt att veta hur mycket det egentligen hjälper. Ett billigt altenativ är att lägga vanlig plastfolie (byggfolie) mellan första och andra lagret cellplast.

Vänliga Hälsningar
Micke