Fråga från Rickard från Dalby

Vi håller på och funderar på att bygga med Tjällden pool som du gjort. Smidig lösning. Hur fungerar det med isoleringen runt poolen?
Är isoleringen nödvändig. På webben finns det olika tankar om det.

Svar från Micke

Hej Rickard,

Jag är partisk – känner Tjälldens så jag vill vara tydlig med det. Ta med det i beaktande när du väger in mina råd kring detta. Känsligt med hur man uttrycker sig på nätet nu för tiden.

Poolväggarna har 30 cm isolering med gjutna pelare. Det gör poolens väggar mycket välisolerade. Det är 4 grader i marken året runt, utan isolering exponeras vatten (som leder värme/kyla extremt bra) för den 4 gradiga marken. Då kyls poolen garanterat. Hur mycket exakt vet jag inte. Inte sett exakta kalkyler på det.
Att bygga med isolering i väggarna tänker jag mig som att ha en jacka på sig. Du behöver dock en mössa också i form av pooltak/poolskydd, utan den behövs ingen isolering i väggarna. Men de flesta har någon form av poolskydd.

Vi skaffade pooltak för något år sedan och det gjorde stor skillnad. Känns bra inte minst för miljön.
När pooltaket väl är på plats så har värmen ingenstans att ta vägen utan stannar i poolen. Så upplever jag det.

Men nu är det så att väggarna faktiskt togs fram även fuktsäkerhet i fokus. Och tekniken kommer ur grundteknologi. Så det är inte bara isoleringen man är ute efter, även beständigheten av att klara av mååååånga år i mark.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel