Fråga från Karin från Lund

Hej!
Min fråga gäller hus med loft och max byggnadshöjd 3,5 meter enligt DP bestämmelser. Kommer den invändiga takhöjden att reduceras allt för mycket för att hybridgrund kan vara aktuellt? Fungerar grunden för IsoTimbers konstruktion ?

Svar från Micke

Hej Karin,

Detta är en mycket bra fråga.

Det som avgör hur mycket bygghöjd du har kvar är väldigt mycket om du ska ha bärande bjälklag eller inte.
Om man inte lägger bjälklaget inne i grunden på monteringsplattorna (vilket jag tror går) så är det bjälklaget som bygger höjd, inte hybridgrunden i sig då du kan gräva ner denna relativt mycket precis som med betongplattan. Plintgrunden behöver mer ventilation eftersom du behöver både det bärande bjälklaget och ventilationen under huset.

Man kan, även lägga ett starkt undergolv direkt på grundbalkarna. Jag ska bygga så själv hemma. Men hybridgrunden är en relativt ny grund som tas fram och därmed behöver konstruktionen landa tillsammans med Tjällden som produktutvecklar kring detta just nu. Vill man vara med på den resan vill de nog hjälpa till. Men hybriden är framtagen för att vara en grund för hus med bärande bjälklag.

Jag ska kolla IsoTimber’s konstruktion, har du några ritningar jag kan kolla på.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel