Fråga från Andreas

Hejsan! Tanken är att börja med att bygga en källare att kunna ställa ett attefallshus eller liknande efteråt. Denna källare skall utrustas som en etta och skall alltså installeras med vatten el, m.m. Jag har en firma som kan utföra grävningar och dränering men är väldigt osäker på vad kostnaden för att gjuta platta och väggar/tak kommer att bli?
Bonusfråga: behöver jag bygglov eller bara anmäla så länge det är attefallsstort 25/30kvm?
Bonusfråga 2: Hur stora källare (kvm)kan man bygga (där ett hus skall kunna stå sedan) utan bärande väggar i själva rummet?

Svar från Micke

Hej Andreas,

Vill du kan vi köra ett litet 10 min möte om detta. Så kan jag gå igenom hur du kan tänka.

Fråga 1: Rörande bygglovet
En attefallare med eller utan källare ska inte spela roll.

Se länk här för vad boverket säger om detta. (öppnas i ny flik)

När det kommer till ytan så är det 25 kvm som gäller. Och precis som länsstyrelsen skriver så får man, förutsatt att de geotekniska förutsättningarna är bra, bygga ett attefallshus med källare. Du behöver mao ha goda förutsättningar gällande grundvatten mm.

Fråga 2: Rörande din konstruktion
När det kommer till din attefallskällares konstruktion så är det upp till konstruktören hur grunden och källarväggen konstrueras.

Här är det företag som jag jobbar med kring konstruktion attefallshus med källare.

Fråga 3: Rörande kostnaden
Bestäms av fråga 2 och byggarna du använder.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel