Fråga från Fredrik

Hej Micke,
Våra funderingar gäller ett hus byggt tidigt 1800tal där halva huset har källare och andra halvan har krypgrund.
1: För att dränera befintliga källaren hur gör vi med den källarvägg som ligger mitt under huset och vetter mot krypgrunden. Går det att kostnadseffektivt att dränera en sådan? Behövs det normalt eller skyddar huset i sig den väggen tillräckligt eftersom vatten ovanifrån inte kommer dit?
2: Vi ska bygga ut källaren längs med utanför huset. Utan bostadsvåning ovanpå utan bara en altan. Detta pga av att det är i kulturskyddat område där inte nybyggnader ovan mark tillåts. Den nya källaren kommer dels ansluta mot det den gamla källaren och dels ligga jämns med gamla torpargrunden.
Hur stökigt är det att bygga källare jäms med äldre krypgrund. Med tanke på sättningar mm vid grävning?
Om inte svar riktigt går att ge uppskattas ditt resonemang runt problemställningarna.

Svar från Micke

Hej Fredrik,

Här är mina svar.

På fråga 1:
Nej. Det går mig veterligen inte. Och huset skyddar mot dagvatten & nederbörd men det skyddar inte mot grundvatten. Har ni inte problem med grundvatten idag hade jag inte oroat mig. Man kan passa på och installera pumpar i en brunn i hörnen på denna byggnad så du kan pumpa bort så gott det går. Lite såna saker kan man fixa med.

På fråga 2:
Du bör vara försiktig att bygga till med källare mot en äldre ”torpargrund”. Du bör hålla ut åtminstone 0,5-1 m lite beroende på markens beskaffenhet. Och du bör kontakta en konstruktör om du är osäker. Här är bra geotekniker och huskonstruktörer du kan konsultera vid behov. Men såna personer kostar ju lite pengar.

Hoppas det svarade på dina frågor.

Med vänlig hälsning
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel