Fråga från Kristian

Hej! Jag är i full gång att isolera källargolv. Där skiljer lite i höjd på sula yttervägg samt sula innervägg. Sula yttervägg går djupare ner i marken. Så frågan är hur djupt jag ska gräva. Är det normalt sätt okej att gräva till underkant sula och lägga cellisolering i kant till sulan efter det? ( sulorna är gjutna på större dräneringsvatten). Hus byggt 1971. Jag får en liten känsla att stenmassorna som är där nu stabiliserar sulan? Jag hade tänkt lägga xps 300 15cm. Det är högt grundvatten i vårat område är det okej om avståndet från vattennivå till cellisoleringen är någon cm bara? Vid bortrivning så har det varit plast under betongen. Är det något jag ska ha sen eller hoppa över? Det enda stället det inte var plast var precis under duschutrymmet i badrummet. Dräneringen är sänkt av firma 2011 vi köpte huset 2017. Med tanke på att det är utsatt område av grundvatten. Är det fel att ytterligare dränera genom att lägga ut perforerade rör under källargolvet som komplement? Mvh Kristian

Svar från Micke

Hej Kristian,
(ditt email studsade så jag kan inte maila dig – hoppas du hittar detta svar via hemsidan nu).

Här är jag för osäker för att rådgöra kring grundvattnet. Så leta vidare efter svar – men jag delger min syn nedan, men är inte expert.

Min syn på projektet som helhet:
Grundvatten, mig veterligen är inget konstant. Det rör sig upp och ner.
Att därför bara ha någon centimeter kvar låter inte bra. Då kommer det upp genom golvet när det stiger och du kan i princip inte bli av med det.
Kolla gärna med någon grundvattenexpert (har försökt hitta men de jobbar bara mot företag).
För som jag förstår det avgör detta hur ditt projekt kan genomföras, eller har jag fel?

Gräva nära grundmuren
Det är helt rätt att vara försiktig nära grundmuren. Gör man det i etapper (gräva under) är det ofta inget problem. Ett hus är ganska stabilt om man bara inte frilägger hela grundmuren på en gång. Jag har också förkärlek för att nära grundmuren inte gräva lika djupt. Ställer till det ofta. Men här gäller det att ha erfarna byggare som gjort detta innan. Har tyvärr inga i ditt område.

Ibland resulterar totalen i att man överväger ett ventgolv också för man vill ha hängslen och livrem mot fukten.

Missade jag någon fråga där?

Oavsett – lycka till med ditt projekt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel