Fråga från Sara från Malmö

Hej!
Vi vill gärna bygga ett Attefalls hus (limträstomme med skjutpartier) där vi har jordvärme slingor i marken. Inte bra enligt vissa vi pratat med. Vi bor i Skåne och har våra slingor på ca 90 cm djup. Har läst ditt tidigare svar runt detta men har ytterligare funderingar. Du pratar om att pga att man schaktar endast 500 så borde det vara ok. Det jag är bekymrad över är att det varje år blir tjäle runt rören dvs du kommer alltid att få en tillfrysning under grunden. Går det på något sätt att bygga ett hus ovanpå då utan att det rör sig? Även plint ner i mark borde röra på sig pga tjälrörelser. Som jag ser det borde ett hus lagt på block på packad makadam(dvs inget som går ner i marken) medföra de minsta rörelserna. Samtidigt känns det mindre solitt än ett hus byggt på platta. Har du fått nån mer info om detta? Vet du hur det gick för de andra som frågade? Jag är ju ingen byggare så mitt resonemang behöver ju inte vara rätt.

Svar från Micke

Hej Sara,

En betongplatta för attefallshus behöver inte gå ner till frostfritt djup. Huset, så länge det är uppvärmt, värmer marken så du får en effekt av det. Men i norra sverige behöver man gräva djupare än i södra sverige. Logiskt. Så en plintgrund är precis som du säger mer känslig för tjäle på det sättet.

Det verkar dock vara en hel vetenskap hur jordvärme kan påverka omliggande marken.
Jag är inte en jordvärmeexpert så det jag kan göra är att ge dig tips hur du kan undvika påverkan av tjäle.
Mitt svar du hänvisar till handlar mer om hur en grundläggningsdjupet i sig påverkar jordvärmen som ligger djupare. Tänkte inte på tjäleffekten.

När det kommer till att undvika tjäle under hus hade jag funderat på
1) Tjälisolering. Detta minskar risken för tjälen ska tränga ner under huset. Läs om det här.
2) Golvvärme. Detta värmer upp marken under huset, bara lite, men tillräckligt för att motverka tjälen en aning.
3) Skotta upp snö mot husväggen har jag sett andra tipsa om på nätet. Vet inte hur effektivt det är men snö isolerar ju. Då tror jag mer på tjälisolering men kanske kan det göra någon skillnad.

Sedan tänker jag bara fritt. Om intemperaturen är mindre än noll grader så bör man kanske vara försiktig. KBin heter det väl? Har du ofta det på vintern? Då kanske man ska värma upp huset mer och brassa på golvvärmen lite.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel