Fråga från Anton från Stockholm

Hejsan ska gjuts en platta för ett vinteruterum,
Ska använda mig av kantblock som är 50 höga för att komma upp i befintliga husliv, bygger upp grunden med makadam och frigolit,
Ja vill såga bort frigoliten på insidan av blocken för att få ut uterummet till ytterkant av betongen, är det dumt med risk för kallras? Eller vatteninträngning

Så antingen kapar jag bort frigoliten 20 ner från överkant på blocken för att få till en vot där pelarna sedan ska stå och då hamnar de jäms med utsidan av kantblocken vilket jag vill ha det eller så får jag ha kvar den 10 cm tjocka frigoliten hela vägen upp på kantblocken och sedan sätta en plåt från pelarna och glaspartierna som går ut över kantblocken, på utsidan av kantblocken ska jag bygga en trapp i tryckt virke så man kan ta sig ner till markplan från uterummet, höjdskillnaden är ju cirka 45 cm

Svar från Micke

Hej Anton,

Om jag förstår det rätt så undrar du om du kan ta bort cellplasten så väggarna kan placerar längre ut på grunden. Jag antar att du har vanliga normala kantelement och de har 5 cm cellplast.
Ett exempel där man vill lägga syllen i kantbalkens yttre del.
Om du då har 10 cm syllar så kommer cirka 5 cm ligga ovanpå betongen i kantbalken och 5 cm . Det bör ur konstruktionsperspektiv räcka för ett uterum.

Men du måste tänka på hur du fäster syllen i betongplattan. Du bör inte borra ner skruv ner i cellplasten. Förstår du vad jag menar?

Ifall du ändå vill skära bort cellplasten. Osäker konstruktionsmässigt om elementet håller ihop på ett bra sätt (kan lätt gå av/vika sig i nederkanten). Men om du lyckas kan du komma att få en köldbrygga in i huset. Men om du har isolering (dvs den nedre delen av L-elementet) under tror jag inte fuktproblemen blir så stort.

Hoppas du fick svar på din fråga

Mvh Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel