Fråga från Jonas från Lidingö

Vilka metorder skulle du rekommendera för grundläggning för en villa på 250kvm för att minimera klimatavtrycket och miljöpåverkan samtidigt som man beaktar det cirkulära tänket med tanke på att tillverkningen av cement avger väldigt mycket CO2 och cellplast inte går att återvinna.

Svar från Micke

Hej Jonas,

Tack för en bra fråga. Den är mångfacetterad.

Jag hade till att börjat med satsat på en bra isolerad grund. Den ska ändå ligga i 60-100 år så att göra den isolerad kommer göra grunden miljövänlig över tid. Så det är det viktigaste skulle jag säga.

När det kommer till val av material i grunden så beror utformningen på grund lite på vilket typ av hus du ska bygga. Är det på Lidingö så lutar ibland tomterna litegrann och det är ofta mer än ett plan.

För att då vara så miljövänlig som möjlig i val av material så rekommenderar jag att man får bort så mycket betong & armering som möjligt (dvs minska koldioxiden). Sedan finns det återvunnen cellplast.

Den är enligt mig betydligt miljövänligare med cellplast än att använda t.ex. återvunnet glas som vissa förespråkar. Jag har ringt dessa bolag som säljer denna typ av grund och fått förklarat för mig att glas som återvinns för användning i grunder smälts ihop med nytt glas för att nå en önskad ”renhet”. Då hettas glaset upp till 1600 grader (där glas smälter) och formas till önskad produkt. Jag menar att detta är en miljöbov om något. Om man inte värmer upp materialet med vindkraft eller nåt. Inte tillräckligt insatt för att jag med denna sida ska ta strid för det, men tycker det är sunt förnuft.

Cellplast kan tyckas miljöovänligt men är ju ”olja” man tar upp ur marken och sen gräver ner. Så den bidrar mycket lite till koldioxidproblemet enligt mig. Och med återvunnen cellplast kan man minska det ytterligare isåfall. En prisfråga.

För att få ner mängden betong och armering i t.ex. en traditionell betongplatta så gör man det enligt mig bäst genom att konstruera huset smart ihop med en konstruktör som INTE tar i överallt för att minska sin egen risk. Det är idag ett stort problem i praktiken. Det är vanligt att konstruktörer är rädda att huset ska rasa eller få andra konstruktionsproblem – och för att då minimera sin risk så överarmerar de grunden och de överdimensionerar mängden betong osv. Detta är inte bara ett problem i grunden utan även i stommarna sen. Så en grund som är välberäknad för att minska mängden betong och armering samt en träkonstruktion i övrigt hade jag sagt är den grund som bäst uppfyller dina krav.

Är huset ett enplanshus och enklare finns det ännu mer möjligheter att spara betong och armering, men med samma tänk som jag beskrivit ovan.

Så mitt tips är att hitta en konstruktör som är duktig och på så sätt INTE överarmerar, använder överdrivet med betong osv är nyckeln.
Ett praktiskt exempel på ett hus på Lidingö kan vara att t.ex. få bort mellanbjälklag i betong vilket gör att lasterna minskar och därmed kan man konstruera en enklare grund där det går åt mindre betong och armering.

Jag har skickat dig namn på en sådan konstruktör om du vill bolla med någon om detta. Hälsa från mig!

Hoppas jag svarade på din fråga.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel