Fråga från Henrik från Myggenäs

Hej,
Tack för en toppensida!
Skall göra en tillbyggnad på 44m2 till befintligt hus där ena halvan består av källare och andra halvan krypgrund på den befintliga delen. Tillbyggnaden blir enplans med platta på mark från Tjälldens. Källargrunden är nydränerad samt 200mm isodrän skivor utanpå. Krypgrunden är gammal uppmurad med lecasten och ca 200cm betong undertill. Efter schakt för ny platta så fylls det upp med 200mm 16/22 och därefter ca 100mm 8/16 makadam. Troligtvis kommer en kantbalk behövas mot krypgrundsdelen då det ska in en ny takkonstruktion med limträbalk vid nock så vill inte belasta den gamla krypgrunden mot plattan mer utan ta upp lasten på den nya plattan. Isodränskivorna vid källargrunden slutar ca 300mm under plattan.

Mina frågor är: bör jag sätta cellplastskivor 100mm eller 200mm tjocka mot källarväggen upp till plattan för att förhindra köldbrygga? Och kan jag göra samma vid krypgrunden upp till plattan? Cellplastremsa kommer vara mellan platta och gammal grund. men det är just under plattan som jag blir osäker på ifall det bara ska vara makadam eller även cellplast?

Svar från Micke

Hej Henrik,
Tack för feedback!
Ska kolla med min konstruktör – men nedan är min erfarenhet.

En rörelsefog bör man alltid ha mellan befintligt hus och tillbyggnad. Nu ska du ha en kantbalk även mot det befintliga huset så då blir detta inte lika viktigt då hela plattan står helt för sig själv kan man säga. Dvs rörelsefogen blir naturlig men skadar inte heller. Lägg dit en tunn cellplastskiva.

Jag tycker spontant utifrån ett isoleringsperspektiv inte du behöver köldbryggebrytare in mot huset. Du har ju två uppvärmda delar. Köldbryggan kommer framförallt utifrån. Men låt mig kika med duktiga personer på detta område så jag inte är ute och cyklar.

Det är också en annan sak om du vill isolera källarväggen när du ändå gräver fram den väggen. Det är ju inte fel om man gör det på rätt sätt.

Läs mer om att bygga till hus med källare – finns mycket att tänka på.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS