Fråga från Johan från Nacka

Hej!
Jag ska bygga hus på en fastighet med sluttande berg och där det inte finns någon bilväg hela vägen fram.

Jag behöver ta bort en del berg och det är en historia i sig när man inte kommer dit men maskiner och har svårt att frakta bort massorna.

Men sedan kommer vi till grunden och där skulle jag först vilja gjuta en krypgrund i form av en ram som nya huset ska stå på. Detta för att vi då kan fördela ut lite sprängsten inom ramen istället för att behöva forsla bort det.

Men vad är lämpligast att göra sedan? Har vi lagt sprängsten i krypgrunden så finns ju inget kryputrymme. Kan man gjuta en platta i/på krygrunden och i så fall, måste man dit men en massa makadam eller skulle man kunna lägga isolering och rördragning mer eller mindre direkt på sprängstenen innan man gjuter?

Tack på förhand!

Mvh
Johan

Svar från Micke

Hej Johan ,

Tjällden AB är min partner inom konstruktion och grundmaterial för grundläggning.
De har tittat på din fråga.
De tycker din lösning fungerar. Dvs mura upp en mur mot berget så du får en jämn mur att anlägga grunden på. Packa makadam osv jämnt inne i undergrunden som vanligt.
Jag vet att de löser denna typ av frågeställningar hela dagarna åt sina kunder så tveka inte att kontakta för dem för en vidare diskussion. De har också entreprenörkontakter i ditt område.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel