Fråga från Nicklas

Hej!
Vi ska bygga en tvåplansvilla på gammal åkermark (lera) med en stomme av lättbalkar (trä). alltså en ganska lätt byggnad.
Tomten bredvid oss har haft en geotekniker på plats och fick följande info (i grova drag): ca 2,5m styv lera, ca 2,5-3,5m flytande lera sedan berg. Jag har läst om kompensationsgrundläggning och jag tycker det låter väldigt lovande. Jag tar gärna emot tips/kontakter var jag kan läsa mer/prata med en entreprenör.
Även nyfiken på dina synpunkter. Utöver den lägre kostnaden med kompensationsgrund jämfört med pålning tilltalar den ökade isoleringen mig.
Tacksam för alla tips/råd/länkar/hänvisningar du kan ge.
ps. Uppskattar din hemsida oerhört mycket.
/Med vänlig hälsning Nicklas

Svar från Micke

Hej Nicklas
Tusen tack för din feedback
Detta är svårt och konsekvenserna om man gör fel stora.

Men så här förstår jag det
Kompensationsgrundläggning lämpar sig för de fall där ditt hus har en vikt, låt oss säga 30KN per kvm, och marken kanske klarar 20-30. Då kan kompensationsgrundläggning användas för ”huset flyter” kan man säga rent metaforiskt. Och du får inga sättningar.

Men för flytande lera så skapas ett glidlager (ett löst skikt) ovanpå berget. Om då berget lutar kan huset helt enkelt glida iväg, oavsett om huset ”flyter” eller inte.
Så en geotekniker bör konsulteras för att säkerställa exakt risken för det i ditt fall. Lutar berget under din tilltänkta byggnad.
Då talar det för pålning menar jag.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel