Fråga från Andreas

Hej Micke!
Har köpt ett sommarhus med tidigare problem med fukt/fritt vatten i kryprund. Har brutit upp allt, golv, innerväggar, bjälklag och har nu grävt ut cirka 15cm jord och sten i grunden för att kunna jämna till. Tidigare är det åtgärdat med ny dränering för att undvika att det står vatten i grunden men kvarvarande fukt kommer via mark och oisolerad yttre husgrund och de har installerat avfuktare. Dock på grund av dålig hantering av regnvatten så överväger jag främst att bygga upp det med en ”ny” krypgrund framför att gjuta platta.
Fråga då på den konstruktion jag funderar på.
Är det lämpligt att fylla upp grunden och plana av med makadam 2-5 cirka 10-15cm, därefter plasta med t-tät och därefter isolering/cellplast ovanpå detta? Behöver jag även isolera runt bärlinorna underifrån för att skydda dem som annars ligger fritt? Avfuktaren tänkte jag behålla. Har du bättre förslag så tar jag tacksamt emot det!
Tack för en bra sida!
Mvh
Andreas

Svar från Micke

Hej Andreas,
Tack för feedbacken.

Trist att du har problem med din krypgrund.

För markfukten:
Du säger att du har problem med regnvatten. Dagvattensystemet är jätteviktigt för grunden att det leds bort. Detta hade jag startat med.

Sedan hade jag gjort som du skriver
1) Makadam/dränerande mtrl
2) Plasta med t-tät
3) 10 cm Cellplast s100

För rätt klimat i grunden:
Här har du ju en avfuktare. Det är bra – men drar el osv.
Att isolera grunden görs bäst utifrån för att få en bättre isolerad krypgrund. Då ökar temperaturen i grunden och vid känsliga tidpunkter (när det slår om snabbt mellan kallt och varmt – vanligt på sensomrar) så blir grunden mindre känslig.

Bärlinorna vet jag inte . Menar du grundmuren?

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS