Fråga från anonym

Hej Micke,
Vi gör en tillbyggnad i två nivåer, entré plus ett nytt rum och ett garage i en lägre nivå, 400 mm under entréns nivå.

Vi är i behov utav en person som kan göra en konstruktionsritning så att plattorna blir tillräckligt starka och jag undrar om du vet någon i Kalmarområdet som kan hjälpa mig. Själva arbetet är jag beredd på att göra själv och materialet tänker jag beställa från Tjälldén AB.

Med vänlig hälsning!

Svar från Micke

Hej,
Kul att du ska bygga själv. Helt rätt om man har tid och möjlighet.

Har du kollat med Tjällden vad de kan hjälpa till med? De kan grundkonstruktion för platta, krypgrunder och hybridgrunden. Att ta in extern part (konstruktör) i detta läge kan fördyra din lösning och då hade jag hellre lagt pengarna på att få tjällden att hjälpa dig. Min erfarenhet är att de för denna typ av byggnad kan göra mycket kostnadsfritt om du bara köper materialet av dem. De kan ofta bara med ”ögat” se hur du ska förstärka din platta baserat på deras långa erfarenhet och ta fram ritningar utifrån det. Om det behövs komplexa ritningar kan de behöva en liten tilläggskostnad.

Det som de behöver är dock en lastnedräkning så de vet vilka laster som din tillbyggnad skapar och som plattan(plattorna) ska dimensioneras efter. Kan du inte få fram dessa lastnedräkningar på ett enkelt sätt så kan Tjällden sätta dig i kontakt med konstruktör för detta som de samarbetar med.

Om du inte får hjälp av dem, kom tillbaka då så ska jag ta fram lokala förmågor (utifrån min markentreprenörkontakt i ditt närområde).
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel