Fråga från Lilia

Hej Micke! Förstår att du får många frågor och kanske inte kommer hinna svara på min, men vore oerhört tacksam för hjälp/råd inför första husköp. Huset är från 1979 i princip i originalskick. Jag älskar läget och huset tilltalar, men vissa saker oroar dels hur omfattande renoveringsbehov finns och dels hur akut det är. Jag är ensamstående med barn och vi är i jätte stort behov av flytt, men det vore inte kul att köpa ett hus som kan ”rasa”.
Utifrån besiktningsprotokollet framkom följande:
Vid kontroll av konstruktion uppmättes fuktvärden över kritisk nivå för
mikrobiell tillväxt och normal lukt upplevdes.
Grundläggningen består av en betongplatta på mark utan underliggande
isolering och med en flytande golvspånskiva på en cellplastisolering.

Provplats 1 (i innerväggsregel via diskbänksskåp i kök)
Fuktkvoten uppmättes till 8,3 %.
Provplats 2 (i ytterväggssyll under spis)
Fuktkvoten uppmättes till 20,1 %.

På utsidan av huset, i anslutning till hörnet mellan väggar där diskbänk och spis står finns en luftvärmepump. Det är noterat att kondens avleds inte från huset där.
Kontroll av andra syll är inte gjord.

Min undran är – Vad kan det innebära om det är fukt enbart där vid spis i ytterväggssyll? Kan det vara kopplat till luftvärmepumpen? Om så, kan det bara avfuktas på något sätt eller kräver det en omfattande insats med obligatorisk syllbyte? Om det är 20 %, är det kört eller kan man fixa till det? Vad innebär sånt arbete? Är det akut, eller kan det hålla några år? Kan det göras utifrån, eller måste man riva all golv och del av vägg? Om man längre fram ska fixa fasaden, ska man vänta med syll till dess? Om man ska göra något med köket, ska man ta det då? Vad i vilken ordning så att man gör dubbelt arbete. Detta i kombination med behov av byte av yttertak och renovering av badrum samt vvs, är det ett alltför stor projekt? Jag är totalt okunnig i vad ett husinnehav/renoveringar innebär.

Vet inte om det är viktigt, men huset har ingen källare, stomme är betong, fasad är stående träpanel.

Tusen tusen tack på förhand om du får tid över att besvara min fråga. Och vore även tacksam för ev råd vart man vänder sig i Degerfors för att få hjälp med ev åtgärder du tycker ska vidtas.

Svar från Micke

Hej Lilia,

Kul med nytt hus !

Syllproblem är allvarligt men samtidigt ett av Sveriges mest vanliga projekt, det kan du ex se på alla frågor här.

Som jag skriver där är det inte alla hus som måste åtgärdas. Står man inför ett köpbeslut dock hade jag räknat med det i kalkylen.

När det kommer till att åtgärda dessa problem så har jag sedan starten av hemsidan 2010 lärt känna många  experter inom grundläggning och grundrelaterade renoveringar.
Kring problem som har med fuktiga och/eller trycktimpregnerade och skyddsbehandlade syllar och bjälklag så har jag skickat kontakter till dig på ett bolag som gjort ett mycket gott intryck på mig. Föreslår en förutsättningslös kontakt med dem. 

De verkar över hela Sverige och jag vet att de är verksamma i och omkring Degerfors.

Lycka till med ditt projekt och återkom om det är något mer.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS